Ειδήσεις /
Ας Φτιάξουμε Λαζαράκια!!
«αν Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις»
Λαζαράκια ή λαζάρηδες ή λαζαρούδια φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου το πρωί. Τους δίνουμε το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια .Δείτε μια απλή συνταγή και φτιάξτε τα με τα παιδιά σας!
Υλικά :
1 κ. αλεύρι για τσουρέκι1/2 φλ. ζάχαρη2 φλ. σταφίδες1 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια2 φακελάκια ξηρή μαγιά2 κ.γ. κανέλλαγαρύφαλλα
Εκτέλεση: Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια πλαστική λεκάνη. Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή. Προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες, την κανέλλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας. Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί τη μοιράζουμε σε μικρά μπαλάκια και σχηματίζουμε ανθρωπάκια. Για ματάκια και στόμα βάζουμε γαρύφαλλα. Ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40 – 50 βαθμούς κελσίου) και τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και τα ψήνουμε έως ότου ροδίσουν.