Ειδήσεις /
«Κωδικός Πεταλούδα» - Προγραμματίζεσαι ή Προγραμματίζεις;
Ποια είναι άραγε η γλώσσα που θα μιλούν οι υπολογιστές τα επόμενα χρόνια; Μπορούν οι μικροί μαθητές να εισαχθούν στον Προγραμματισμό μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία; Μήπως η εκμάθηση κώδικα μπορεί να τους βοηθήσει στα μαθήματα του σχολείου ή και στην ίδια τους τη ζωή; Γιατί τα αγόρια φαίνεται να κινητοποιούνται περισσότερο όταν γίνεται λόγος για προγραμματιστικές δράσεις; Μια συνάντηση εκπαιδευτικών και προγραμματιστών με καλλιτεχνικές ανησυχίες αποτελεί ίσως την πιο επιτυχημένη συνταγή, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να γεννηθούν νέα .
Οι εικαστικοί και προγραμματιστές Varvara και Mar υποστηρίζουν πως η JavaScript είναι η γλώσσα εκείνη που θα επικρατήσει στον προγραμματισμό των ψηφιακών και ρομποτικών συσκευών του μέλλοντος. Το καλλιτεχνικό αυτό δίδυμο έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό ψηφιακό εργαλείο, το οποίο αποσκοπεί στη διαδραστική διδασκαλία κώδικα στα σχολικά πλαίσια. Εξάλλου ο οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει το οτιδήποτε, αρκεί να του δοθεί με έναν τρόπο ταιριαστό στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του.
Μια ομάδα εκπαιδευτικών από όλες τις βαθμίδες συναντήθηκε με τους δύο καλλιτέχνες το Σάββατο 7 Νοεμβρίου σε χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που αφορούσε τις προγραμματιστικές διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο αυτές διδάσκονται στο σχολείο. Αξιοποιώντας τη γλώσσα JavaScript, ήρθαμε σε επαφή με τη δημιουργική χρήση κώδικα, ενώ συγχρόνως συνδέσαμε τα Μαθηματικά και τις Τέχνες με την επιστήμη των υπολογιστών. Η πρόκληση ήταν να δώσουμε ζωή σε τρισδιάστατες πεταλούδες, οι οποίες ανταποκρίνονταν σε εντολές μέσω υπολογιστή.
(Εργαλείο : http://devartwishingwall.com/ που βασίζεται στην καλλιτεχνική δημιουργία Wishing Wall των Var και Mar)
Ο Προγραμματισμός αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών στο μέλλον. Το σύνθημα «Μάθε να προγραμματίζεις ή αλλιώς αφήσου να προγραμματίζεσαι» αποτελεί αφορμή για γενικότερο προβληματισμό. Η γνώση της γλώσσας των υπολογιστών δίνει δύναμη σε όποιον τη γνωρίζει και τη διαχειρίζεται με ευχέρεια. Οι κοινωνίες που μεριμνούν για τον ψηφιακό εγγραμματισμό των μελών τους είναι αυτές οι οποίες θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου την οποία διανύουμε. Η κατανάλωση έτοιμων ψηφιακών προϊόντων και η απλή συμμετοχή δεν επαρκούν. Η γνώση των διαδικασιών και η αυθεντική δημιουργία είναι αυτές που εμβαθύνουν στην ουσία της τεχνολογικής πραγματικότητας.
Δεν έχεις το εργαλείο που χρειάζεσαι; Να είσαι σε θέση να το δημιουργήσεις. Έχεις μια πρωτότυπη ιδέα; Να είσαι σε θέση να την υλοποιήσεις. Κάλυψε ο ίδιος τις ανάγκες που έχεις και μετά κάνε τους άλλους να επωφεληθούν από την ιδέα σου. Γίνε δημιουργός και ξέφυγε από τα όρια της κατανάλωσης έτοιμων εργαλείων.
Πειραματίσου – Δημιούργησε – Μοιράσου.
Μαρίνα Ραουζέου – Δασκάλα, Υπεύθυνη τμήματος Πληροφορικής