Safer Internet Day 2017

Σχολή Χατζήβεη - Safer Internet Day 2017 - 13/2/2017

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Γίνε η αλλαγή : Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο». Για 14η συνεχόμενη χρονιά οργανώθηκε μια τέτοια εκδήλωση ευαισθητοποίησης για ένα θέμα που γεννά παγκόσμιο προβληματισμό. 

Έξι μαθητές του σχολείου μας (Δ’ και Ε’ Δημοτικού) συμμετείχαν στον διαγωνισμό που προκήρυξε το saferinternet4kids με θέμα : «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο».  Με τη βοήθεια του λογισμικού Scratch 2.0 δημιούργησαν 5 διαδραστικά παιχνίδια δεξιοτήτων, τα οποία μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις :

1. Διαδικτυακή συμπεριφορά για τον παππού και τη γιαγιά : https://scratch.mit.edu/projects/141056211/

2. Κάνε μία καινούργια αρχή με το λάπτοπ σου μαζί : https://scratch.mit.edu/projects/141056728/

3. Error : https://scratch.mit.edu/projects/141055401/

4. Αγώνας δρόμου για ένα κινητό : https://scratch.mit.edu/projects/141055862/

5. Ταξίδι στον μαγικό κόσμο του υπολογιστή : https://scratch.mit.edu/projects/141056523/

Τα παιχνίδια που δημιούργησαν με μεράκι και χαρά οι μαθητές μας, αναμένεται να εμπλουτίσουν  το υλικό του φορέα και να ενισχύσουν την προσπάθειά του στην προσέγγιση ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων που αφορούν τον κόσμο του Διαδικτύου και της σύγχρονης Ψηφιακής Πραγματικότητας.

Το Διαδίκτυο έχει γίνει μέρος της ζωής μας και απ’ ό,τι φαίνεται «ήρθε για να μείνει» . Έτσι, θα χρειαστεί να μάθουμε να «συνυπάρχουμε με αυτό αρμονικά» καθώς και να  συμβάλουμε διαρκώς στη διαμόρφωση του περιεχομένου του. Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε τουλάχιστον μία με δύο ώρες στο Διαδίκτυο καθημερινά. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα παιδιά σχολικής ηλικίας και με τους εφήβους. Σε μία κρίσιμη για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ηλικία έρχονται σε επαφή με ένα εργαλείο που έχει απίστευτη δυναμική.

Πώς χρησιμοποιούμε όμως αυτό το εργαλείο; Γνωρίζουμε άραγε πώς να αξιοποιούμε τα οφέλη που προσφέρει ή να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους που κρύβει; Πώς επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία μας η ευτυχισμένη αναγωγή της πραγματικότητας των συνανθρώπων μας στο Facebook; Γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι το Grooming ή το Sexting; Ποιες είναι οι γραμμές βοήθειας στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε εάν διαπιστώσουμε ότι «κάτι δεν πάει καλά» με τη σχέση του παιδιού μας –ή και του εαυτού μας- με τον ψηφιακό κόσμο;

Παρά το γεγονός ότι όλα είναι ένα κλικ μακριά, μας είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθούμε πως η διαδικτυακή ζωή έχει πολλές ομοιότητες με την καθημερινή ζωή. Ο διαδικτυακός κόσμος δίνει ευκαιρίες επικοινωνίας, δημιουργίας, δυναμικής αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας. Κάθομαι στο δωμάτιό μου κι έχω πρόσβαση στον υπολογιστή, οι γονείς μου συζητούν ευχάριστα στο διπλανό δωμάτιο, η πόρτα του σπιτιού είναι κλειδωμένη. Πώς μπορώ να μη νιώθω ασφαλής; Πώς μπορεί την ίδια ώρα να είμαι εκτεθειμένος σε αναρίθμητους κινδύνους; Φτάνει κάποια στιγμή που στον κυβερνοχώρο το μόνο που μπορεί να με προστατέψει και να φιλτράρει τον καταιγισμό πληροφοριών που δέχομαι είναι το ίδιο μου το μυαλό (critical thinking). Ένα απλό antivirus ή ένα φίλτρο γονεϊκής προστασίας μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή μπροστά στη λάθος χρήση του διαδικτύου είτε από εμάς τους ίδιους είτε από τρίτους που χρησιμοποιούν ηθελημένα τις ψηφιακές δυνατότητες για να εκμεταλλευτούν συνανθρώπους τους με κάθε τρόπο.

Η ψηφιακή ετοιμότητα είναι κάτι το οποίο καλλιεργείται στον άνθρωπο όπως η παιδεία και οι ηθικές αξίες. Οικογένεια, σχολείο και κοινότητα καλούνται για άλλη μια φορά να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να διαμορφώσουν ένα κατάλληλο περιβάλλον αλληλεπίδρασης του παιδιού με τον κόσμο. Οι νοητικές αναπαραστάσεις που θα δομήσει ένα παιδί εξαρτώνται από τη συνεργασία των τριών αυτών πόλων. Άλλωστε τα παιδιά και οι έφηβοι είναι οι σημαντικότεροι διαμορφωτές του διαδικτύου. Στο διαδίκτυο το περιεχόμενο που έχει ζήτηση θα δεχτεί και την ανάλογη προσφορά, για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το τι «προϊόντα» καταναλώνουμε όταν πλοηγούμαστε σε αυτό.

Χρήσιμες διευθύνσεις :

www.saferinternet4kids.gr (Ενημερωτικό – παιδαγωγικό υλικό)

www.help-line.gr  (Γραμμή Βοήθειας - Πληροφορίες)

www.safeline.gr  (Γραμμή Βοήθειας - Πληροφορίες)

Στη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν θέματα όπως :

-          Ελλάδα στο Διαδίκτυο – Στατιστικά στοιχεία (Ενδεικτικά : το 2003 η Safeline ξεκινά τη λειτουργία της. Μόλις το 2010 η Safeline σπάει το φράγμα των 4.000 καταγγελιών.)

-          Κοινωνικές δεξιότητες στο διαδίκτυο

-          Διαδίκτυο και επαγγελματικός προσανατολισμός

-          Νέες γενιές και ψηφιακά εγγράμματοι πολίτες (Digital Citizenship)

-          Ψηφιακός αποκλεισμός ενηλίκων από το Ασφαλές και Δημιουργικό Διαδίκτυο

-          SEXTING στο πλαίσιο μιας εφηβικής σχέσης - Προβληματισμοί

-          Διαδίκτυο : Ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο των Κωφών

-          Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο (Θεατρική Παράσταση)

Λεπτομέρειες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση :

http://saferinternet4kids.gr/nea/ekdilosisid2017/

 

 

Safer Internet Day 2017