Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής από την ESA

Σχολή Χατζήβεη - Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής από την ESA  - 4/6/2019

Πώς θα φέρουμε τους μαθητές μας σε επαφή με το διάστημα μέσα από δημιουργικά project τεχνολογίας και ψηφιακής αλληλεπίδρασης;

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Προγραμματισμού για δασκάλους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών μελών του οργανισμού.

Στο διήμερο εργαστήριο (30-31 Μαΐου 2019), που έγινε στο Transinne του Βελγίου, είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε την πρακτική εφαρμογή του προγραμματισμού και της ρομποτικής τεχνολογίας στην καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα. Καινοτόμες ιδέες, δημιουργικοί άνθρωποι, τεχνολογικές πρακτικές και πρωτοποριακοί διαγωνισμοί επιστήμης, αποτέλεσαν τα μαγικά συστατικά για ένα εμπνευσμένο διήμερο εργαστήρι ανταλλαγής μεθόδων και απόψεων.

Αρχικά, με εργαλείο το πακέτο LEGO WeDo2.0 δουλέψαμε σε ομάδες, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε διαφορετικές προκλήσεις. Πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα γρήγορο αμάξι, χρησιμοποιώντας βασικές αρχές μηχανικής; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τροχαλίες και τον κινητήρα, για να κατασκευάσουμε ένα rover, το οποίο μπορεί να πλοηγηθεί στο ανώμαλο έδαφος του πλανήτη Άρη; Πώς οι αισθητήρες μπορούν να ελέγξουν την αλληλεπίδραση του οχήματος με το έδαφος και τυχόν εμπόδια που μπορεί αυτό να συναντήσει; Στο τέλος, ανιχνεύσαμε το κατά πόσο μια περιοχή του πλανήτη Άρη είναι κατοικήσιμη. Για αυτό χρησιμοποιήσαμε ένα ειδικό όχημα με τρυπάνι, στην άκρη του οποίου τοποθετήσαμε πεχαμετρικό χαρτί, ώστε να πάρουμε δείγματα από διάφορες περιοχές του πλανήτη με διαφορετική χημική σύσταση εδάφους.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της πλακέτας Rasberry pi 3 (υπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας) και των πολλαπλών αισθητήρων της μπορέσαμε να διακρίνουμε ένα αληθινό φυτό από ένα ψεύτικο, να ανιχνεύσουμε τις τιμές της θερμοκρασίας και υγρασίας του χώρου,  να αναγράψουμε το δικό μας μήνυμα στην οθόνη ενός τεχνητού δορυφόρου, να βγάλουμε βίντεο και φωτογραφίες αξιοποιώντας εντολές σε γλώσσα Python.

Παράλληλα, επισκεφθήκαμε το Euro Space Center, όπου είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με όψεις της εκπαίδευσης των αστροναυτών, καθώς και να βιώσουμε την αίσθηση του να περπατάς στη Σελήνη και τον  Άρη μέσα από μία εγκατάσταση προσομοίωσης. Τέλος, επισκεφθήκαμε το European Space Security and Education Centre στο Redu του Βελγίου, όπου ήρθαμε σε επαφή με τη φιλοσοφία λειτουργίας των διαστημικών δορυφόρων, καθώς και τη διαδικασία λήψης και αποστολής δεδομένων από το διάστημα προς τη γη.

Καταλήγοντας, το πιο σημαντικό είναι ότι γνωρίσαμε ποικίλες πρακτικές τεχνολογίας που εφαρμόζουν δάσκαλοι του εξωτερικού στα σχολεία τους. Η εμπειρία και το μοίρασμα γνώσης και ψυχαγωγίας είχαν συνολικά ανεκτίμητη αξία. Για άλλη μία φορά το ταξίδι αποτέλεσε έμπνευση για νέες προσεγγίσεις και δημιουργίες στον χώρο της εφαρμοσμένης στο σχολικό πλαίσιο τεχνολογίας.

Η εκπαιδευτικός Μαρίνα Ραουζέου 

Σχολή Χατζήβεη - Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής από την ESA  - 4/6/2019
Σχολή Χατζήβεη - Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής από την ESA  - 4/6/2019
Σχολή Χατζήβεη - Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής από την ESA  - 4/6/2019