Ειδήσεις /

Η Τέχνη στο Νηπιαγωγείο

Σχολή Χατζήβεη -  Η Τέχνη στο Νηπιαγωγείο - 31/7/2017

«Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας» Pablo Picasso
Μπογιές, κραγιόνια, μαρκαδόροι ... μόλις βρεθούν στα χέρια ενός νηπίου αυθόρμητα και φυσικά μπαίνουν σε δράση και μετατρέπουν το υλικό του χρώματος σε εικαστική δημιουργία. Η ανάγκη του παιδιού να εκφραστεί διαμέσου του χρώματος είναι πηγαία και η φαντασία του στις μικρές ηλικίες φαίνεται αστείρευτη. Με την αισθητική καλλιέργεια και την τροφοδότηση της φαντασίας επιδιώκουμε αυτά τα συστατικά να παραμείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παιδαγωγοί που υποστηρίζουν ότι δύο από τους μεγάλους εκπαιδευτικούς στόχους στη ζωή κάθε μαθητή είναι η κατάκτηση της γνώσης και η έκφραση της ομορφιάς.
Η γνώση κατακτάται με το λογικό, με την επιστήμη. Η ιδέα της ομορφιάς αγγίζεται με τη φαντασία, το συναίσθημα και την τέχνη. Θα μπορούσαμε λοιπόν να υποστηρίξουμε πως η μαθητική πορεία είναι ένας διπλός «αγώνας» έχοντας από τη μια την κατοχή της γνώσης και από την άλλη τη δημιουργική έκφραση του ωραίου μέσω της τέχνης.
Η τέχνη βοηθά το μαθητή να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του, του δίνει την δυνατότητα να πλημμυρίσει από «ζωή» ενώ του γεμίζει την ύπαρξη με σφρίγος ηθικό και πνευματικό. Η τέχνη τον βοηθά να έχει ζωτική σχέση με τη φύση γιατί εμπνέεται από αυτήν ενώ συγχρόνως του επιτρέπει να εκφράζει ποικίλα συναισθήματα που προκαλούνται από το περιβάλλον. Μέσω αυτής εκφράζει ανησυχίες, αγωνίες, γίνεται θαυμαστής και δημιουργός κι έτσι συνειδητά και ασυνείδητα διατυπώνει τις αντιλήψεις της εποχής του. Σαν κοινωνός των έργων τέχνης παίρνει αισθητική απόλαυση και καλλιεργεί την ψυχή του ενώ σαν καλλιτέχνης ο ίδιος προσφέρει χαρά και συγκίνηση. Το παιδί βρίσκει κανάλια να διοχετεύσει ιδέες, σκέψεις, αξίες, συναισθήματα.
Για αυτούς τους λόγους στο Νηπιαγωγείο της Σχολής Χατζήβεη προσδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αισθητική καλλιέργεια των μαθητών μέσω της τέχνης. Στόχος είναι η διαμόρφωση καλλιεργημένων ανθρώπων που θα μπορούν αφενός να κατανοούν και να αντλούν ευχαρίστηση από διαφορετικά έργα τέχνης και αφετέρου να εκφράζονται μέσω αυτής.
Τα νήπια συναντούν σπουδαίους ζωγράφους
Θέτοντας υψηλούς στόχους, στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου της Σχολής Χατζήβεη εντάσσεται η μαθησιακή ενότητα "Γνωριμία με την Τέχνη". Στα πλαίσια της, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου γνωρίζουν την παιδική ζωή σπουδαίων ζωγράφων και προσεγγίζουν κριτικά αντιπροσωπευτικούς πίνακες τους, οι οποίοι τους δίνουν την αφορμή για την προσέγγιση ποικίλλων θεμάτων όπως η άνοιξη, η ειρήνη, τα μαθηματικά κ.α. συνδυάζοντας τα διδακτικά αντικείμενα με την αισθητική καλλιέργεια, γνώση μέσα από την τέχνη δηλαδή. Στη συνέχεια, τα παιδιά με έμπνευση από τους πίνακες, μεταμορφώνονται σε εικαστικούς καλλιτέχνες και δημιουργούν πρωτότυπα έργα αξιοποιώντας ποικιλία υλικών και τεχνικών.
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο γνωριμίας με κάθε ζωγράφο, οι μικροί μαθητές ατενίζουν με αυτοπεποίθηση τις δημιουργίες τους, που αποτελούν την αποτύπωση των νέων τους γνωστικών και αισθητικών κατακτήσεων!
Μαρία Πιτσινή-Τσίμπρη Ιωάννα
Νηπιαγωγοί στο Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο
Σχολή Χατζήβεη