Ιδέες για...No Waste November!

Σχολή Χατζήβεη - Ιδέες για...No Waste November! - 2/11/2018

Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει κανείς συνήθειες; Ας αναλογιστούμε προσωπικά πότε υιοθετήσαμε τελευταία φορά κάποια συνήθεια που έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική ή την ψυχική μας υγεία, στο οικογενειακό ή το κοινωνικό μας περιβάλλον;Το σχολείο μας, έχοντας ως στόχο να κινητοποιήσει όλους όσοι λαμβάνουν μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία, επιθυμεί να εμπλέξει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε έναν κύκλο δραστηριοτήτων που αφορούν την ελαχιστοποίηση των οικιακών και σχολικών απορριμμάτων. Με όραμα τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της σχολικής μας κοινότητας,  προσπαθούμε με μικρά βήματα να στρέψουμε τις δράσεις μας προς μία περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον κατεύθυνση.Παρακάτω μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές από τις συμβουλές που μας δίνονται και να υιοθετήσουμε συνήθειες που είναι απαραίτητο να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Οι ιδέες αυτές θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την αλλαγή που θέλουμε να πετύχουμε. Εσείς με τη συμμετοχή σας στον φωτογραφικό διαγωνισμό μας, θα ενισχύσετε την παρακάτω τράπεζα ιδεών, δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξή σας στο όραμά μας.

Για το σούπερ-μάρκετ

Με μία γρήγορη ματιά τριγύρω μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι βρίσκεστε στον «ναό της συσκευασίας». Κουτάκια πλαστικά, γυάλινα, μεταλλικά, χάρτινα, αλουμινένια. Προτιμάμε τα μεταλλικά και γυάλινα, τα οποία διασπώνται πιο εύκολα στη φύση και  ανακυκλώνονται.Μπορεί οι σακούλες των ταμείων να έχουν κοστολογηθεί και αυτό να λειτουργεί αποθαρρυντικά στην προτίμησή τους, ωστόσο όταν ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν ακόμη ρολάκια με δωρεάν νάιλον σακουλίτσες, τις οποίες επιλέγουμε. Εκεί θα μπορούσαμε να επαναχρησιμοποιήσουμε αυτές που ήδη έχουμε προμηθευτεί από προηγούμενη αγορά ή να προτιμήσουμε πάνινες τσάντες. Επίσης, κατά τη διάρκεια των αγορών μας, τοποθετούμε τα ψώνια μας στο υφασμάτινο καροτσάκι μας, ώστε να μη χρειαστεί να προμηθευτούμε επιπλέον σακούλες στο ταμείο ή έστω να πάρουμε πιο λίγες.Επιλέγουμε ως επί το πλείστον φρούτα και λαχανικά που δεν είναι συσκευασμένα.

Για τον χώρο εργασίας και το σπίτι

Τοποθετούμε μπλε κάδους ανακύκλωσης σε όλους τους μικρούς και μεγάλους χώρους, στους οποίους είτε εργαζόμαστε είτε κάνουμε διάλειμμα. Σε κάθε τάξη, σε κάθε προαύλιο, σε κάθε γραφείο, δίπλα στον κάδο απορριμμάτων τοποθετούμε έναν μπλε κάδο με το σήμα της ανακύκλωσης και τα αντίστοιχα σύμβολα για χαρτί/αλουμίνιο/γυαλί/πλαστικό.Μεγάλη διαφορά διαπιστώνουμε όταν τοποθετήσουμε έναν επιπλέον κάδο στην κουζίνα μας και έτσι ξεχωρίζουμε κατευθείαν τις συσκευασίες και τα υλικά που προορίζονται για ανακύκλωση.

Το παλιό και αγαπημένο μπακάλικο ξαναζωντανεύει

Φανταστείτε ένα κατάστημα στο οποίο, ο καθένας θα έχει τις επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες του και θα τις γεμίζει με χύμα προϊόντα. Τα λεγόμενα “Bulk Stores” είναι αρκετά διαδεδομένα σε χώρες του εξωτερικού. Κατά την επίσκεψή για τα ψώνια σου, παίρνεις το μπουκάλι για το αφρόλουτρο, το βάζο για τα όσπρια, το βάζο του καφέ, το δοχείο για το μέλι και γεμίζεις ή συμπληρώνεις τα προσωπικά σου δοχεία με τα χύμα προϊόντα της επιλογής σου.

Παγουρίνο - Θερμός

Μικροί – μεγάλοι αντικαθιστούμε το πλαστικό μπουκαλάκι νερού με ένα ανοξείδωτο μεταλλικό παγούρι που μπορούμε να γεμίσουμε και να ξαναγεμίσουμε πολλές φορές μες στην ημέρα. Επίσης, μπορούμε να προμηθευτούμε νερό από τη βρύση ή τον ψύκτη που βρίσκεται στον χώρο εργασίας μας. Το πλαστικό (ειδικά αν έχει μέρες να αλλαχθεί) αποτελεί υλικό που προσφέρεται για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που βλάπτουν την υγεία μας. Αν πάλι, προτιμάμε το εμφιαλωμένο νερό και όχι το νερό της βρύσης σκεφτόμαστε να επενδύσουμε στην αγορά ενός καλού φίλτρου νερού.

Πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης

Πολλοί από εμάς πακετάρουμε το κολατσιό μας σε αεροστεγείς πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης ή το τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη. Ιδανική λύση για αυτό θα ήταν ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολάκι, το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Οι ίδιες οι συσκευασίες ορισμένων προϊόντων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς.

Γυάλινα βαζάκια – Ο εφιάλτης της αυτοκόλλητης ετικέτας

Για να επαναχρησιμοποιήσουμε τα γυάλινα βαζάκια που κυκλοφορούν στην αγορά ως συσκευασίες προϊόντων, τα μουσκεύουμε σε ζεστό νερό, αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος της ετικέτας και στη συνέχεια απομακρύνουμε την κόλλα τρίβοντας την επιφάνεια με λίγο λάδι και σόδα. Το γυάλινο βαζάκι είναι έτοιμο να δεχτεί μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, μέλι, δημητριακά ή καφέ.

Στον φούρνο

Το χαρτάκι στο οποίο τυλίγουν το ψωμί μπορεί επίσης να αντικατασταθεί από μία υφασμάτινη τσαντούλα ή μία χάρτινη από το σπίτι μας.

Καφές στο χέρι

Είτε πλαστικά είτε από υλικό foam (αφρώδες) τα ποτηράκια αυτά καταλήγουν κατά χιλιάδες στα απορρίμματα καθημερινά. Οι πιθανότητες για ανακύκλωση είναι ελάχιστες, καθώς πολλά από αυτά αποτελούνται από έναν συνδυασμό πλαστικού και χαρτιού, οπότε είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Προτιμούμε την κεραμική κούπα που προσφέρει το κατάστημα ή ένα δικό μας ποτήρι του καφέ που προορίζεται για πολλαπλές χρήσεις. Υπάρχουν μάλιστα και καταστήματα που κάνουν μία μικρή έκπτωση στον καφέ μας, εφόσον προτιμήσουμε το δικό μας επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι.

Μαχαιροπίρουνα μιας χρήσηςΚυκλοφορούν στην αγορά πτυσσόμενα μαχαιροπίρουνα, τα οποία αποθηκεύονται πολύ εύκολα σε πουγκάκι και συνεπώς στην τσάντα μας, ώστε να είναι διαθέσιμα όποτε τα χρειαστούμε.

Καλαμάκι – όχι ευχαριστώ

Αναζητούμε τα γυάλινα ή τα μπαμπού καλαμάκια που κυκλοφορούν στην αγορά και η επιλογή του πλαστικού θα αποτελεί παρελθόν.

Τσάι

Προμηθευόμαστε το αγαπημένο μας τσάι χύμα από ένα καφεκοπτείο ή κάποιο άλλο κατάστημα και χρησιμοποιούμε τα ειδικά σκεύη (ανοξείδωτα σουρωτήρια) για να βυθίσουμε το τσάι στην κούπα μας. Έτσι, συσκευασίες, νάιλον φακελάκια και μεμονωμένα χάρτινα (με πλαστικό) φίλτρα δε θα καταλήγουν στα απορρίμματα κάθε φορά που πίνουμε το τσάι μας.

Χαρτοπετσέτες

Αντικαθιστούμε τις χαρτοπετσέτες με υφασμάτινες πετσετούλες. Στο τέλος της ημέρας απλώς θα μπουν στο πλυντήριο μαζί με όλα τα υπόλοιπα και θα χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.

DIY καθαριστικά

Ξύδι, σόδα, αιθέρια έλαια, νερό και ένα μπουκαλάκι σπρέι μπορούν να κάνουν θαύματα με τα τζάμια, τον φούρνο, τα πλακάκια του μπάνιου και τα άλατα. Ένα βιβλίο που μας διαφωτίζει σχετικά με την Παρασκευή οικονομικών οικολογικών καθαριστικών και την αποφυγή χημικών προϊόντων και των συσκευασιών τους είναι το «Συνταγές για οικολογικά καθαριστικά»: https://www.politeianet.gr/books/9789608455474-siegel-maier-karie-psucha...Ορισμένες από τις παραπάνω ιδέες μπορεί να αποδειχτούν απίστευτα αποτελεσματικές και να δώσουν ποιότητα στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα προσωπικά και οικιακά μας απορρίμματα καθημερινά. Έτσι, θα συμβάλλουμε σε έναν πιο πράσινο πλανήτη, εξασφαλίζοντας μέλλον με αισθητά μειωμένο αριθμό και όγκο απορριμμάτων.

Μαρίνα ΡαουζέουΕκπαιδευτικός Σχολής Χατζήβεη

Σχολή Χατζήβεη - Ιδέες για...No Waste November! - 2/11/2018
Σχολή Χατζήβεη - Ιδέες για...No Waste November! - 2/11/2018
Σχολή Χατζήβεη - Ιδέες για...No Waste November! - 2/11/2018