Ειδήσεις /

Καλλιεργούμε τη Δημιουργικότητα?

Σχολή Χατζήβεη - Καλλιεργούμε τη Δημιουργικότητα? - 20/8/2017

“Creativity is as important in education as literacy and we should treatit with the same status.”Sir Ken Robinson

Στη Σχολή Χατζήβεη η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των παιδιών είναι βασικός στόχος!Σε ένα σχολείο με παράδοση 83 χρόνων στην εκπαίδευση, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το σχολείο να παραμένει καινοτόμο προσφέροντας στους μαθητές εκείνα τα εφόδια που απαιτεί η κάθε εποχή.Το 2016 το σχολείο θέτει υψηλούς στόχους για την εκπαίδευση των πολιτών του 21ου αιώνα. Μέλημα του εκπαιδευτικού έργου του είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, η διαμόρφωση ακέραιων προσωπικοτήτων αλλά και η τόσο σημαντική για την εποχή μας καλλιέργεια δεξιοτήτων, όπως είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της φαντασίας, της συνεργασίας, της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων και άλλων δεξιοτήτων.Σύμφωνα με τη έρευνα Future of Jobs Report του World Economic Forum αναμένεται ότι μέχρι το 2020 η δημιουργικότητα θα αναρριχηθεί από τη 10η στην 3η θέση (2015) των 10 σημαντικότερων δεξιοτήτων που στην αγορά εργασίας αναζητούνται στους νέους.

Πώς ορίζεται όμως η Δημιουργικότητα?Ως δημιουργικότητα (creativity) ορίζεται η ικανότητα παραγωγής ενός νέου έργου ή μιας ιδέας με βάση τη φαντασία. Οι νεότεροι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργικότητα δεν είναι ιδιαίτερο προσόν ή ικανότητα λίγων ατόμων, αλλά αντιθέτως είναι αποτέλεσμα ειδικής εκπαίδευσης και μάθησης μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα ξεχωριστά να ενεργοποιεί αστείρευτες δυνάμεις του μυαλού του. (Ι. Παρασκευόπουλος)Σε αυτό το πλαίσιο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου έχουν ενσωματωθεί διαδικασίες που έχουν στόχο οι μαθητές να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα τους, να ανακαλύψουν τις ιδιαίτερες δεξιότητες τους και να αντλήσουν χαρά και αυτοπεποίθηση από τις καινοτόμες ιδέες τους!Όμως η καλλιέργεια της δημιουργικότητας δε σταματά στο σχολείο, είναι σημαντικό και η οικογένεια να δημιουργεί ένα περιβάλλον που το παιδί θα μπορέσει να ξεδιπλώσει όλες τις δημιουργικές του ικανότητες! Στη Σχολή Χατζήβεη έχουμε συντάξει μερικές ιδέες-συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς αυτό το καλοκαίρι να είναι το πιο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ!

6 ΙΔΕΕΣ για να καλλιεργήσεις τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ στο παιδί σου!

1) Επίτρεψε στο παιδί να εκφράσει τη μοναδικότητά του, να καλλιεργήσει τη δική του κλίση. Ενθάρρυνε τις επιλογές του, δίνοντάς την ευκαιρία να ανακαλύψει έναν τομέα που το προσελκύει. Στήριξέ το αν σχολιαστεί από το  οικογενειακό και το κοινωνικό σύνολο.

2) Άφησε το παιδί να έχει ελεύθερη σκέψη και άποψη για τα πράγματα που το αφορούν. Δώσε του το περιθώριο και την αυτονομία να εξερευνήσει τις ιδέες του και να τις εφαρμόσει. Περιόρισε τα όρια στους τομείς που είναι απαραίτητα και έχουν ουσία.

3) Δημιούργησε ελεύθερο χρόνο για μη δομημένο παιχνίδι. Μην ανησυχήσεις αν το παιδί αναφέρει ότι βαριέται. Στον ελεύθερο χρόνο βοήθησέ το να σκεφτεί παιχνίδια και δραστηριότητες που θα μπορούσε να ασχοληθεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι δική του ευθύνη να περάσει όμορφα.

4) Περιόρισε τον χρόνο που θα ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση. Δώσε του εναλλακτικές δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες. κ.α. Δώσε του υλικά και τον χώρο για να δημιουργήσει. Επίτρεψέ του να λερώσει και δώσε του την ευκαιρία να μαζέψει μόνο του.

5) Επικεντρώσου στη διαδικασία του παιχνιδιού, της μάθησης και της δραστηριότητας με την οποία ασχολείται και όχι με το αποτέλεσμα. Έτσι θα μπορέσει κι εκείνο να δώσει αξία στη διαδικασία και να αντλήσει χαρά και ικανοποίηση από αυτή.

6) Δημιούργησε το περιβάλλον, ώστε να ασχοληθεί με τις τέχνες. Η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός, το θέατρο είναι σημαντικές για την καλλιέργεια της ψυχής και δίνουν τη δυνατότητα το παιδί να εκφραστεί συναισθηματικά και σωματικά.

Έλλη Κωβαίου-Χατζήβεη

Υπεύθυνη Βιωματικής και Ατυπης Εκπαίδευσης

Δημοσίευση στο ειδικό ετήσιο περιοδικό Σελίδες Δυτικά