Ειδήσεις /

Πώς μπορεί να βοηθήσει το σχολείο τη Μονογονεϊκή Οικογένεια;

Σχολή Χατζήβεη - Πώς μπορεί να βοηθήσει το σχολείο τη Μονογονεϊκή Οικογένεια;  - 15/9/2017

Η Χριστίνα είναι μητέρα ενός οκτάχρονου αγοριού. Το καθημερινό της πρόγραμμά περιλαμβάνει όλα όσα απασχολούν κάθε μητέρα, με μία μόνο διαφορά. Έχει εξολοκλήρου την ευθύνη του παιδιού της, έχοντας αναλάβει και τα καθήκοντα του πατέρα! Η Χριστίνα είναι μία τυπική μονογονέας και μία από τις μεγάλες έγνοιες της είναι να μη διαφέρει το παιδί της από τα άλλα παιδιά.Τις τελευταίες δεκαετίες οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν αυξηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες φτάνοντας σε ποσοστό το 9% των οικογενειών με παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία των μονογονέων είναι γυναίκες, με ποσοστό που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 91%, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (2007).

Οι λόγοι που μία οικογένεια είναι μονογονεική είναι πολλοί. Μπορεί ένα ζευγάρι να επέλεξε να μην παντρευτεί και να φέρει στη ζωή ένα παιδί, που για κάποιους λόγους στη συνέχεια ανέλαβε ο ένας από τους δύο γονείς. Μια άλλη συνηθισμένη περίπτωση είναι αρχικά η οικογένεια να ήταν πυρηνική (με δύο γονείς) και στη συνέχεια λόγω διαζυγίου ο ένας γονέας να απομακρύνθηκε και να μην ανταποκρίθηκε στο ρόλο του. Μια τρίτη συνηθισμένη και αναπόφευκτη περίπτωση μονογονέα είναι ο ένας από τους δύο γονείς να έφυγε από τη ζωή.

Σε κάθε περίπτωση οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας μονογονέας είναι πολλαπλές και ο ρόλος του σχολείου στη στήριξη της μονογονεικής οικογένειας είναι σημαντικός.Τι μπορεί να κάνει το σχολείο...

Σπάσιμο Στερεότυπων και ΠροκαταλήψεωνΠαρά την φυσική τάση της συντηρητικής κοινωνίας να δημιουργεί ταμπού γύρω από τη διαφορετικότητα, το σχολείο οφείλει να περνάει το μήνυμα ότι η διαφορετικότητα της μονογονεικής οικογένειας είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό ρόλο παίζει η καλλιέργεια των εκπαιδευτικών, ώστε να αποδέχονται ισότιμα τα παιδιά αλλά και τους γονείς των μονογονεικών οικογενειών. Επίσης είναι καθοριστική η διδασκαλία προτύπων συμπεριφοράς που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα, ώστε το παιδί της μονογονεικής οικογένειας να μη δεχθεί αποκλεισμό ή κακόβουλα σχόλια στο σχολικό περιβάλλον.

Εποικοδομητική Συνεργασία Γονέα-ΕκπαιδευτικούΟ εκπαιδευτικός είναι ο κοντινότερος ενήλικας στη ζωή του παιδιού μετά τον γονέα του και άρα ο ρόλος του είναι καθοριστικός! Ο χρόνος που μοιράζεται ένα παιδί με το δάσκαλό του αλλά και οι ώρες που βρίσκεται στο σχολικό περιβάλλον είναι πολλές. Η εποικοδομητική συνεργασία του εκπαιδευτικού με το γονέα θα βοηθήσει και τους δύο να αναγνωρίσουν τις προκλήσεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του παιδιού και να το στηρίξουν κατάλληλα, ώστε  να αισθανθεί ασφάλεια και αγάπη.

Ανάπτυξη Κοινωνικής ΖωήςΈνα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η μονογονεική οικογένεια είναι η έλλειψη ή η περιορισμένη κοινωνική ζωή. Το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε αυτό το κομμάτι διοργανώνοντας εκδηλώσεις (επισκέψεις σε θέατρα, μουσεία κ.α), εκδρομές και γενικότερα οικογενειακές δράσεις εκτός του σχολικού ωραρίου. Αυτές οι δραστηριότητες θα δώσουν την ευκαιρία στις οικογένειες να συναντηθούν με άλλες οικογένειες, να γνωριστούν και να περάσουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους αναπτύσσοντας ανώδυνα κοινωνική ζωή που είναι απαραίτητη για το παιδί αλλά και για το μονογονέα.Με ποιον να μοιραστώ όσα με απασχολούν;Ο κάθε γονέας είναι διαφορετικός, όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας γονέας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού του, την οικογενειακή του κατάσταση, τις συνθήκες που μεγαλώνει το παιδί του είναι συχνά ίδιες με τις προκλήσεις άλλων γονέων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό το σχολείο να διοργανώνει συναντήσεις, όπου οι γονείς να έρχονται σε επαφή με ειδικούς από ένα ευρύ φάσμα τομέων, αναζητώντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που τους απασχολούν σχετικά με τα παιδιά τους. Οι συναντήσεις είναι σημαντικό να μην έχουν διδακτικό αλλά συμμετοχικό και χαλαρό χαρακτήρα, ώστε οι γονείς να μπορούν να μοιραστούν τις σκέψεις τους, να νοιώσουν υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Η Σχολή Χατζήβεη (ιδιωτικό Νηπιαγωγείο-Δημοτικό) σε αυτή τη λογική δημιούργησε το θεσμό του Γονέων Cafe από το 2009 έως σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με το singleparent.gr οργανώθηκε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου , και ώρα 17:00 η συνάντηση "Μονογονεϊκή Οικογένεια: Μια οικογένεια σαν όλες τις άλλες" στη Σχολή Χατζήβεη (Αδάνων 17, Ν.Φιλαδέλφεια). Το singleparent.gr είναι το ελληνικό site υποστήριξης της μονογονεϊκής οικογένειας.Στη συνάντηση μίλησαν οι ειδικοί Βασιλική Τσούτσου, Ψυχολόγος M.Sc, Παιδαγωγική Ψυχολογία, Ευγενία Φωτοπούλου-Δικηγόρος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Κυριακή Χαριτάκη, ιδρύτρια του singleparent.gr. Η συνάντηση ήταν ανοικτή με ελεύθερη είσοδο.

Έλλη Κωβαίου-ΧατζήβεηΥπεύθυνη Βιωματικής και Άτυπης Εκπαίδευσης στη Σχολή Χατζήβεη* Η Έλλη Κωβαίου-Χατζήβεη είναι η εμπνεύστρια  του θεσμού Γονέων Café που ξεκίνησε στα πλαίσια των δράσεων της Σχολής Χατζήβεη το 2009.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο στο site του clickatlife.gr στα πλαίσια της διοργάνωσης του αντίστοιχου Γονέων Cafe.

http://www.clickatlife.gr/your-life/story/64074/pos-mporei-na-boithisei-...