Παιδικό Ιχνογράφημα! Πίσω από τις παιδικές ζωγραφιές!!

Σχολή Χατζήβεη - Παιδικό Ιχνογράφημα! Πίσω από τις παιδικές ζωγραφιές!! - 5/2/2015

Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο του Κέντρου ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ με τίτλο Το παιδικό Ιχνογράφημα και εισηγήτρια την κυρία Γεωργία Λεμπέση, Ψυχολόγο, Παιδοψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια. Στο σεμινάριο αυτό μελετήσαμε τον τρόπο που η ζωγραφική επηρεάζει και καθορίζει τη γνωστική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου αναφερθήκαμε στην εξέλιξη του ιχνογραφήματος του παιδιού, από τις πρώτες μουντζούρες στο χαρτί μέχρι την εφηβεία. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε την ιστορική πορεία του ιχνογραφήματος, από την εποχή που χρησιμοποιούνταν ως διαγνωστικό μέσο της παιδικής νοημοσύνης ως τις μέρες μας, όπου πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο περιεχόμενο του σχεδίου και στο νόημα που αυτό φέρει για το κάθε παιδί. Μάλιστα, αναλύσαμε τις πιο σημαντικές έννοιες-κλειδιά της ψυχαναλυτικής ερμηνείας των παιδικών σχεδίων, οι οποίες παρουσιάστηκαν με παραδείγματα από τα οκτώ πιο γνωστά προβολικά τεστ.

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου επικεντρωθήκαμε στην καθημερινή μας πρακτική με τα παιδιά. Αναλύσαμε σχέδια παιδιών διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής, παιδιών με νοητική στέρηση και παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Μέσα από τα σχέδια αυτά κατανοήσαμε σε μια πρώτη φάση τον τρόπο που το παιδικό ιχνογράφημα καθορίζει τη θεραπευτική  διαδικασία.

Ήταν πραγματικά ένα αξιόλογο σεμινάριο διότι την πολύ καλή παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου ακολούθησε ένα πιο βιωματικό κομμάτι εξίσου σωστά δομημένο. Ειδικότερα, στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου εκτός από τα σχέδια παιδιών της εισηγήτριας είχαμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε και το υλικό που φέραμε όλοι όσοι συμμετείχαμε. Έτσι, πήραμε απαντήσεις και λύσεις πιο πρακτικές, ενώ, παράλληλα, αντιληφθήκαμε σε μεγαλύτερο βαθμό το γεγονός ότι η ερμηνεία του παιδικού ιχνογραφήματος δε θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά και αυστηρά στο νόημα που οι θεωρητικοί αποδίδουν στα γραφιστικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού αλλά και στον πλούτο του ανθρώπινου ψυχισμού.

 

 

Παιδικό Ιχνογράφημα! Πίσω από τις παιδικές ζωγραφιές!!
Παιδικό Ιχνογράφημα! Πίσω από τις παιδικές ζωγραφιές!!