Ζωγραφική και παραμύθια στην παιγνιοθεραπεία

Σχολή Χατζήβεη - Ζωγραφική και παραμύθια στην παιγνιοθεραπεία - 12/2/2015

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 ένα ακόμη σεμινάριο του Κέντρου ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ έλαβε χώρα. Το θέμα του ήταν Ζωγραφική και παραμύθια στην παιγνιοθεραπεία και η εισηγήτριά του η Κατερίνα Τσομή, παιγνιοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Η ζωγραφική αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ασχολίες των παιδιών αλλά και μια φυσική μορφή έκφρασης και επικοινωνίας. Τα παιδιά «μιλάνε» μέσα από τις ζωγραφιές τους αλλά εμείς οι ενήλικες έχουμε ξεχάσει αυτή την «χρωματιστή γλώσσα». Έτσι, πολύ συχνά, άνθρωποι που έρχονται σε συχνή επαφή με παιδιά προβληματίζονται σχετικά με τις ζωγραφιές τους χωρίς όμως να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που αυτές περιέχουν.

Τα παραμύθια επίσης ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους. Πρόκειται για άλλη μια ιδιαίτερη και συμβολική γλώσσα με την οποία τόσο τα παιδιά όσο και οι παραμυθάδες ανταλλάσουν πληροφορίες αλλά και κρυφά μηνύματα για τη ζωή και για όσα είναι σημαντικά σε αυτόν τον κόσμο.

Η παιγνιοθεραπεία χρησιμοποιεί και τις δυο αυτές γλώσσες σαν γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά και μπορεί να λειτουργήσει σαν μεταφραστής τους. Έτσι, λοιπόν, στο σεμινάριο αυτό είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος σε ευφάνταστες δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν από την εισηγήτρια ούτως ώστε να πάρουμε μία μικρή γεύση από το τι προσπαθεί να κάνει και με ποιον τρόπο, φυσικά, η παιγνιοθεραπεία. Μάλιστα, το βιωματικό αυτό κομμάτι ήρθε να πλαισιώσει ένα πολύ καλά δομημένο θεωρητικό πλαίσιο.

Αυτό που έμεινε, ωστόσο, σε όλους τους συμμετέχοντες στο κλείσιμο του σεμιναρίου ήταν το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκειά του αισθανθήκαμε άνετα, διασκεδάσαμε πολύ και πήραμε πολλές ιδέες.

 

 

Δασκάλα Α’ τάξης

Αϋφαντή Μαρία