Ειδήσεις /

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!

Σχολή Χατζήβεη - 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!! - 31/3/2015

Τα μαθήματα Ρομποτικής έφτασαν στο τέλος τους, ο ενθουσιασμός μας όμως όχι! Οι μαθητές της ομάδας «ROBO-X» της Σχολής Χατζήβεη μαζί με την προπονήτριά τους και δασκάλα Πληροφορικής, Μαρίνα Ραουζέου, δουλέψαμε ομαδικά, μάθαμε, προγραμματίσαμε και διασκεδάσαμε αφάνταστα, δημιουργώντας κατασκευές LEGO με αυτόματους μηχανισμούς. Η ομαδική δουλειά που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα κορυφώθηκε με τη συμμετοχή μας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού, που διεξήχθη το Σάββατο 14 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Ελληνογερμανική Αγωγή».

Το πλαίσιο του διαγωνισμού - Λεπτομέρειες

Τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για παιδιά Δημοτικού, ηλικίας 8-12 ετών, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός WRO Hellas με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE. O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα  διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.  

http://www.wrohellas.gr/

Ο Διαγωνισμός με θέμα «Η δική μου πόλη», διήρκεσε από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 έως τον Μάρτιο 2015 και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και δασκάλους και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία θα  προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «H δική μου πόλη». Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας, αποτελούμενης από 3 έως 6 μαθητές, πραγματοποιήθηκε από επιτροπή έγκριτων  επιστημόνων με κριτήρια τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση, τη λειτουργία της Ομάδας και το σχεδιασμένο video (animation) με το λογισμικό προγραμματισμού Scratch.

Η πορεία προς τον διαγωνισμό

Η ενθουσιώδης διάθεση και εξαιρετική συνεργασία μεταξύ έξι μαθητών της Στ’ Δημοτικού του σχολείου μας, οδήγησε στη δημιουργία μιας δεμένης ομάδας, η οποία εργάστηκε με μεράκι πάνω στο κομμάτι της κατασκευής, του προγραμματισμού και της τελικής παρουσίασης της ιδέας για μια «Δική μας πόλη»! Ο Στέφανος, ο Χρήστος, ο Νίκος, ο Ανδρέας, ο Μύρωνας και ο Ηλίας έδωσαν το δικό τους χρώμα και ρυθμό στα μαθήματά μας, δουλεύοντας ακούραστα και με απίστευτο ζήλο, προκειμένου να πετύχουν τη δημιουργία μιας μακέτας που θα αντιπροσώπευε τα όσα ήδη ξέρουμε, αλλά και τα όσα νέα μάθαμε πάνω στο πώς τα δομικά στοιχεία LEGO μπορούν να συνδυαστούν με τους αντίστοιχους αυτοματισμούς LEGO.  Φύλλα εργασίας και βίντεο με έννοιες κινητικής και μηχανικής, φυλλάδια με προτάσεις για ρομποτικά μοντέλα και ολοκληρωμένες κατασκευές LEGO, ψηφιακές προσομοιώσεις κατασκευών, σενάρια προγραμματισμού με το λογισμικό Scratch και αυθεντικά δομικά στοιχεία LEGO αποτέλεσαν τα υλικά που μας οδήγησαν στη γνώση και την έμπνευση.

Η δική μας συμμετοχή

Το σενάριό και η τελική μας μακέτα αφορούσαν στην προσομοίωση μιας ορεινής πόλης που πρέπει να προστατέψει το ορυχείο της. Διαμαντάκια μεταφέρονται με τελεφερίκ και προσγειώνονται στο έδαφος με ειδικό ασανσέρ.

Οχήματα και εξειδικευμένο προσωπικό τα παραλαμβάνει, για να τα αποθηκεύσει σε μηχάνημα αυτόματης επεξεργασίας πετρωμάτων.

Περιστρεφόμενο ραντάρ ανιχνεύει ελικοπτεράκι που πετάει πάνω από την πόλη και, λειτουργώντας ως πλήρες αμυντικό σύστημα, προειδοποιεί για ενδεχόμενη απειλή, εκτοξεύοντας εικονικά πυραυλάκια μέσα από το πρόγραμμα Scratch κάθε φορά που ανιχνεύει αντικείμενο στον εναέριο χώρο της πόλης μας.

(Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ειρήνη Γ. και τον Βασίλη Γ. που συνεισέφεραν στην τελική διαμόρφωση της μακέτας μας με αυθεντικές δικές τους κατασκευές!)

Η παρουσία μας στον διαγωνισμό

 Το περίπτερο μας  «3» του διαγωνισμού, Η μακέτα μας τράβηξε τα βλέμματα των επισκεπτών του διαγωνισμού και εισέπραξε τα συγχαρητήρια των κριτών!

Η αίσθηση; Σα να βρίσκεται κανείς σε έναν τεράστιο εκθεσιακό χώρο φαντασίας και δημιουργικότητας με τις ρομποτικές κατασκευές του κάθε περιπτέρου να θυμίζουν πυροτεχνήματα παιδικής εφευρετικότητας και καινοτομίας.

Στα πρώτα περίπτερα του χώρου οι ROBO-X εκπέμπουν θετική ενέργεια, διαμορφώνοντας μοναδικό κλίμα που μαγνητίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά που αφιέρωσαν χρόνο, διοχέτευσαν ενέργεια, έδειξαν εμπιστοσύνη στη φαντασία και αφοσίωση στη δουλειά τους. Ο δρόμος μας ως τον διαγωνισμό τελείωσε και θα μας μείνει αληθινά αξέχαστος. Νέοι δρόμοι όμως ανοίγονται μετά από την πρώτη αυτή προσπάθεια! Οι ROBO-X πρόκειται να μοιραστούν την έμπνευση και την εμπειρία τους μέσα από έναν κύκλο συναντήσεων με μαθητές μικρότερων τάξεων του δημοτικού μας σχολείου, με στόχο να μεταδώσουν γνώση, ενθουσιασμό και δημιουργική διάθεση στις μελλοντικές ρομποτικές ομάδες!

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής!!!