Συμβουλές για τη Σχολική Τσάντα

Σχολή Χατζήβεη - Συμβουλές για τη Σχολική Τσάντα - 15/9/2015

H νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι μαθητές μας είναι έτοιμοι για καινούργιες εμπειρίες και νέες προκλήσεις. Κάθε χρόνο όμως, τέτοια εποχή, υπάρχει ανησυχία από πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς για την επίδραση της σχολικής τσάντας στον αναπτυσσόμενο σκελετό του παιδιού. Ποιοι θεωρούνται όμως παράγοντες κινδύνου;

Γενικώς, ως παράγοντες κινδύνου αναφέρονται: α) η σχολική τσάντα που ζυγίζει περισσότερο από το 10% του βάρους του παιδιού, β) το κράτημα της τσάντας με το ένα χέρι, γ) η μεταφορά της τσάντας από τον έναν μόνο ώμο, δ) η μη σωστή πλήρωση της σχολικής τσάντας.

Σας παραθέτουμε παρακάτω μερικές προτάσεις – συμβουλές για τη σωστή τοποθέτηση του περιεχομένου και το σωστό τρόπο ανύψωσης και μεταφοράς της σχολικής τσάντας:

·         Τοποθετήστε τα βαρύτερα αντικείμενα πιο κοντά στην πλάτη του παιδιού και τα ελαφρύτερα μακριά απ’ αυτήν.

·         Σιγουρευτείτε ότι τα αντικείμενα δεν μετακινούνται μέσα στην τσάντα του παιδιού σας, ενόσω αυτό κινείται. (Χρησιμοποιήστε τις θήκες της τσάντας.)

·         Η τσάντα να επιλέγεται με εργονομικά κριτήρια, δηλαδή να έχει δύο ιμάντες που προσαρμόζονται σε κάθε σωματότυπο και βάτες στην πλάτη. Καλό είναι να μην ακολουθούμε τη μόδα.

·         Ρυθμίστε τους ιμάντες, ώστε το κάτω μέρος της τσάντας να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τη μέση του παιδιού. (Να  μην σκεπάζει τον γλουτό.).

·         Όταν έχει εφαρμοστεί κατάλληλα, ταιριάζει απόλυτα με την πλάτη του παιδιού, χωρίς να κρέμεται μόνο από τους ώμους του.

·         Το παιδί πρέπει να σηκώνει την τσάντα χωρίς να λυγίζει την πλάτη του, χρησιμοποιώντας τους μυς του μηρού του. Η σχολική τσάντα πρέπει να ανασηκώνεται και με τα δύο χέρια και να κρατιέται κοντά στο σώμα.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό θεωρείται και η σωστή στάση και θέση του παιδιού κατά τη διάρκεια της μελέτης του στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του γραψίματος ή του διαβάσματος οι μαθητές πρέπει να προσέχουν να μη καμπουριάζουν ή να γράφουν σε πλάγια θέση. Συγχρόνως, η καρέκλα τους πρέπει να τοποθετείται κοντά στο γραφείο, έτσι ώστε να ακουμπούν την πλάτη τους ενώ γράφουν και να σχηματίζεται ορθή γωνία σε σχέση με τα ισχία τους.

 Είναι σημαντικό να συμβάλλουμε στο να δημιουργηθεί μια καλή συνήθεια στα παιδιά που θα μπορέσουν να  την ακολουθήσουν στη σχολική και στη μετέπειτα ζωή τους.

                                                                                Οι Γυμναστές Της Σχολής

                                                                                  Σάγια Ζαν Πιέρ-Κορίνα Λαγού