Μπες στις ρόδες μου!

Σχολή Χατζήβεη - Μπες στις ρόδες μου! - 12/11/2015

To project μας για το πρόγραμμα Teachers4Europe

«ταξιδεύει» στις Βρυξέλλες.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Teachers for Europe, πραγματοποιήσαμε με τους  τελειόφοιτους μαθητές μας της Στ' τάξης 2015 το ευρωπαϊκό project «Μπες στις ρόδες μου».

Σύντομη περιγραφή του Project

To project Mπες στις ρόδες μου» πραγματοποιήθηκε από μαθητές της Στ' τάξης της Σχολής Χατζήβεη. Το ποδήλατο επιλέχθηκε ως όχημα γνωριμίας της Ε.Ε. μιας και πρωταγωνιστεί στη ζωή πολλών χωρών της και ταυτόχρονα είναι ένα μέσο που τα παιδιά γνωρίζουν και αγαπούν. Οι μαθητές επέλεξαν τους τομείς διερεύνησης και προχώρησαν σε έρευνα σχετικά με την ιστορία του ποδήλατου και τις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν βάλει δυναμικά το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους.  Ακόμα πήραν τη γνώμη δια ζώσης αλλά και ψηφιακά πολλών ανθρώπων για το τι νιώθουν κάνοντας ποδήλατο και ποια είναι τα οφέλη του. Στη συνέχεια μελετώντας την ιστορία της Ε.Ε., τις αξίες αλλά και τους σύγχρονους στόχους της, αποτύπωσαν σκέψεις με τίτλο ¨Ποδήλατο: Ένας πολύτιμος φίλος της Ε.Ε.». Προχώρησαν στην κατασκευή τριών παιχνιδιών (Nτόμινο, Οrigami, UNO) αξιοποιώντας χαρακτηριστικές ποδηλατικές εικόνες από πολλές χώρες της Ε.Ε, δημιούργησαν ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο ποδηλατικής περιήγησης στη Βαρκελώνη κι έφτιαξαν αφίσα για να προτείνουν την Ευρωπαϊκή μέρα ποδήλατου. Συνεχίζοντας, κατέγραψαν καλές πρακτικές που συνάντησαν από διαφορετικές πόλεις της Ε.Ε. σε έναν ηλεκτρονικό φελοπίνακα κι έφτιαξαν το τραγούδι «Φρένα δεν έχουν τα όνειρά μας» αποτυπώνοντας στους στίχους το όνειρό τους το ποδήλατο να δυναμώσει, να βελτιώσει τη ζωή και να ενώσει τους ανθρώπους της Ε.Ε. Τη δουλειά τους είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας σε μια Έκθεση που ετοίμασαν και παρουσίασαν τη Δευτέρα 11-5 με αφορμή την Ευρωπαϊκή Μέρα (9-5). Επίσης δημιούργησαν το σακίδιο «Smart EuroTravel pack», στο οποίο έβαλαν τα τρία παιχνίδια που δημιούργησα κι επιλεγμένες κάρτες με πληροφορίες και το ταξίδεψαν από τμήμα σε τμήμα σο όλους τους μαθητές του Σχολείου.

Παρουσίαση κι επιλογή του project στην ημερίδα του προγράμματος

Είχαμε τη χαρά το project μας να επιλεχθεί για να παρουσιαστεί στην κεντρική ημερίδα του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα. Στην ημερίδα αυτή μας δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε τους στόχους, τις δράσεις, τα παιχνίδια που δημιούργησαν οι μαθητές μας, αλλά και τον τρόπο που μοιράστηκαν το project τους με τους υπόλοιπους μαθητές  του σχολείου μας. Επίσης είχαμε τη δυνατότητα να δούμε ιδιαίτερα αξιόλογες παρουσιάσεις άλλων συναδέλφων και να εμπνευστούμε μέσα από ιδιαίτερα αξιόλογες προσεγγίσεις γύρω από θέματα καινοτομίας και δημιουργικότητας στην εκπαίδευση.

Ταξίδι στις Βρυξέλλες

H πολύ όμορφη αυτή εμπειρία συμμετοχής στο Πρόγραμμα Τ4Ε, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό ταξίδι του δικτύου από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου. Είναι μοναδική εμπειρία να ταξιδεύεις με τόσο αξιόλογους συναδέλφους από διαφορετικά μέρη της χώρας μας και να μοιράζεσαι σκέψεις, στόχους και ξεχωριστές εμπειρίες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε εκπροσώπους του τμήματος Διεύθυνσης Εκπαίδευσης  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να ενημερωθούμε γύρω από θέματα συνεργασίας στην εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συζητήσουμε τις ιστορικές προκλήσεις που επιφυλάσσει η εποχή μας, αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται και τις δράσεις που κρίνονται αναγκαίες. Επιστρέψαμε ανανεωμένοι έχοντας νέες εικόνες, σκέψεις, γνωριμίες, συζητήσεις να τροφοδοτούν τα επόμενα βήματα και σχέδιά μας για τη σχολική μας κοινότητα.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός

Μερόπη Χατζήβεη

 

Μπες στις ρόδες μου!
Μπες στις ρόδες μου!
Μπες στις ρόδες μου!