Μαθηματικά μέσα από την Τέχνη

Σχολή Χατζήβεη - Μαθηματικά μέσα από την Τέχνη - 7/1/2016

Οι εκπαιδευτικοί μας Μαρία Πιτσινή, Φανή Οικονομίδου και Μερόπη Χατζήβεη συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε στον Πολυχώρο Μεταίχμιο με θέμα « Μαθηματικά μέσα από την Τέχνη». Ο κ.Χασάπης, Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών σε συνεργασία με την κ. Γιαννακοπούλου Καθηγήτρια-Σύμβουλο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο εξήγησαν τα πολλαπλά οφέλη που επιφυλάσσει η σύνδεση της Τέχνης και των Μαθηματικών για τα παιδιά τόσο της προσχολικής αλλά και της σχολικής ηλικίας.

Τα μαθηματικά σχήματα, οι μαθηματικές έννοιες γίνονται τα εργαλεία του μαθητή, ο οποίος έχοντας κατανοήσει τα χαρακτηριστικά τους καλείται να τα αξιοποιήσει δημιουργικά και να συνθέσει μοναδικά δικά του έργα μαθηματικής τέχνης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τρόπους αξιοποίησης κι εφαρμογής στην τάξη των βιβλίων Ζωγραφίζω όπως ο Μοντριάν, ο Καντίνσκι, ο Μαλέβιτς, ο Έσερ με τρόπο βιωματικό, δημιουργώντας τα δικά τους έργα και συζητώντας με τους ομιλητές για τα οφέλη που αναπτύσσονται σε μια τέτοια διδακτική παρέμβαση.

Τα μαθηματικά που συνδυάζονται με φαντασία και δημιουργία δεν είναι ποτέ τα ίδια που μαθαίνουμε σε μια απλή σελίδα ενός μαθηματικού εγχειριδίου με περιγραφή έννοιας και ορισμού…

 

Μαθηματικά μέσα από την Τέχνη
Μαθηματικά μέσα από την Τέχνη
Μαθηματικά μέσα από την Τέχνη
Μαθηματικά μέσα από την Τέχνη