Βήματα για τη Ζωή

Σχολή Χατζήβεη - Βήματα για τη Ζωή - 9/2/2016

Το τριήμερο 13–15 Νοεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να  παρακολουθήσουμε το βιωματικό σεμινάριο, που διοργάνωσε η κυρία Κατερίνα Λαμπροπούλου, σχολική σύμβουλος της 1ης περιφέρειας, με θέμα την παρουσίαση του προγράμματος Ατοµικών και Κοινωνικών ∆εξιοτήτων "Βήµατα για τη ζωή" για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού.

Η επιμορφώτρια και συγγραφέας του προγράμματος, Νάντια Κουρμούση, PhD, MSc Αγωγής Υγείας, μέσα από σενάρια εμπνευσμένα από τη σχολική ζωή, εισηγήθηκε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματά τους, να θέτουν στόχους και να δημιουργούν φιλικές σχέσεις  με συνομηλίκους τους.

Το πρόγραμμα "Βήματα για τη ζωή" βασίζεται στην πεποίθηση ότι η προαγωγή της ψυχικής υγείας έχει αποφασιστική σημασία και ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις της μάθησης και του σχολείου, όταν κι εμείς οι εκπαιδευτικοί ανταποκρινόμαστε θετικά στις ανάγκες τους για τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη. 

Ακόμη βασίζεται στη βεβαιότητα ότι το σχολείο, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες όπου εγκαθιδρύονται οι συμπεριφορές, έχει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια ικανοτήτων όπως η ψυχική ανθεκτικότητα, η επινοητικότητα και η κριτική σκέψη, οι οποίες με τη σειρά τους προάγουν τη συναισθηματική ευεξία. Αυτή θα βοηθήσει τα παιδιά, όχι μόνο να τα καταφέρουν καλύτερα στη μαθητική τους ζωή, αλλά και να καλλιεργήσουν υψηλές προσδοκίες και να προετοιμαστούν σωστά για μια συναρπαστική, αποδοτική και θετική ενήλικη ζωή.