Η Αναζήτηση Βασικών Αρχών

Σχολή Χατζήβεη - Η Αναζήτηση Βασικών Αρχών - 18/9/2012

Πάντοτε στη ζωή μου προσπαθούσα να ξεχωρίσω ποια είναι τα σημαντικά πράγματα σε κάθε μου δραστηριότητα. Για παράδειγμα όταν σπούδαζα φυσική με ενδιέφεραν οι βασικές αρχές που διέπουν τον κόσμο, οι θεμελιώδεις νόμοι που τον κυβερνούν.  Η τακτική αυτή μου βγήκε σε καλό καθώς δε χρειαζόμουν να θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες. Χρειαζόταν να θυμάμαι μόνο τις βασικές αρχές και να εξασκηθώ να τις εφαρμόζω.

 Όταν ασχολήθηκα με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου, προσπάθησα να αναζητήσω το ίδιο. Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε μαθαίνοντας «κόλπα» συμπεριφοράς. Πιστεύω όμως ότι εάν φιλοσοφήσουμε λίγο και παιδευτούμε αρκετά στην αναζήτηση των βασικών αρχών της παιδικής ηλικίας, θα εγκαθιδρύσουμε μια καλή σχέση με τα παιδιά μας σε βάθος χρόνου.

Πιστεύω ότι υπάρχουν τρία σημαντικά σημεία που μπορούν να μας βοηθήσουν στο έργο μας αυτό.

1) Η απόλαυση της ανάγνωσης

Δίνει μεγάλη χαρά και πνευματική εγρήγορση το διάβασμα ενός βιβλίου για λίγα λεπτά. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτά που η επιστήμη της παιδαγωγικής έχει ανακαλύψει. Υπάρχουν υπέροχα βιβλία που περιέχουν το απόσταγμα της σκέψης και της έρευνας πολύ σημαντικών παιδαγωγών. Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι σίγουρο ότι θα προσθέσει ένα θησαυρό νέων ιδεών.

2)  Ο χρόνος με τα παιδιά μας

Αρχικά όλοι καταλαβαίνουμε ότι ακόμα και αν έχουμε τις καλύτερες ιδέες για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, αυτές θα χρειαστούν χρόνο μαζί τους για να τις εφαρμόσουμε. Στο κάτω - κάτω είμαστε γονείς και όχι φοιτητές ή διδακτορικοί κάποιου τμήματος φιλοσοφίας! Άλλωστε κάθε παιδί είναι μια μοναδική προσωπικότητα, μια ανεπανάληπτη ύπαρξη. Για να κατανοήσουμε τη μοναδικότητα αυτή χρειάζεται κάτι παραπάνω από τη μελέτη ενός βιβλίου.

Που να βρεθεί όμως ο χρόνος αυτός στις μέρες μας; Δύσκολο πράγμα τελικά η διαπαιδαγώγηση…

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! Το να δώσουμε χρόνο στα παιδιά μας δεν είναι κάτι που απαιτεί κόπο, είναι η ίδια η ζωή μας μαζί τους! Ας την απολαύσουμε παρέα!

Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Άλλωστε τι είναι τελικά σημαντικό στη ζωή;

Πολλοί άνθρωποι προς το τέλος της ζωής τους μπορεί να αναπόλησαν: «Αχ, θα ήθελα να είχα περάσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου…»

Δε νομίζω να έχουν πει πολλοί «θα ήθελα να είχα βγάλει περισσότερα λεφτά…» και σίγουρα κανείς δε λέει «έπρεπε να είχα δει περισσότερους ποδοσφαιρικούς αγώνες στην τηλεόραση και μερικά σίριαλ ακόμα». Έχετε δει την ταινία «Click forward» ; Σας την προτείνω.

Μη με παρεξηγείτε… Δε λέω να παραμελήσουμε την επαγγελματική μας ζωή, ούτε να μην έχουμε προσωπικό χρόνο για τον εαυτό μας, είτε για να χαλαρώσουμε, είτε για τις δικές μας αγαπημένες ασχολίες. Ίσα – ίσα , αυτό θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και πιο χαρούμενους γονείς. Όμως οι άνθρωποι συχνά θυσιάζουν τον περισσότερο χρόνο τους σε ματαιόδοξες ασχολίες και ζούμε σε μια κοινωνία που μας πιέζει να κάνουμε το λάθος αυτό όλο και πιο πολύ.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα από τις πράξεις μας και λιγότερο από τα λόγια μας. Το πόσο σημαντικά είναι για εμάς το καταλαβαίνουν από το χρόνο που τους δίνουμε. Τα παιδιά μας πολύ περισσότερο από τα υλικά αγαθά που τους προσφέρουμε, χρειάζονται εμάς τους γονείς τους.

3) Ο Δημιουργός μας

Άφησα για το τέλος το καλύτερο. Ίσως να μην έχετε την ίδια γνώμη, ίσως και να συμφωνείτε απόλυτα. Δε μπορώ όμως να γράψω κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύω πως είναι αλήθεια.

Κάθε άνθρωπος πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί στα ουράνια εργαστήρια του Θεού. Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Τι πιο σημαντικό από το να αναζητήσουμε από τον ίδιο το Θεό να μας συμβουλεύσει για τα παιδιά. Είμαστε όλοι παιδιά Του, Αυτός μας γνωρίζει καλύτερα.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Υπάρχουν τρόποι…

Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ο Γουτεμβέργιος ήταν η Αγία Γραφή. Πιστεύω ότι είναι και το σημαντικότερο. Η Αγία Γραφή είναι το πνευματικό βιβλίο που μας βοηθά εκτός των άλλων να καταλάβουμε τόσο πολύ τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους. Η διδασκαλία του Ιησού Χριστού ξεχωρίζει το ψέμα από την αλήθεια. Είναι αμύθητος ο πλούτος της.

Επίσης η επαφή μας με άλλους ανθρώπους πνευματικούς είναι πολύ ωφέλιμη. Όπως και στην επιστήμη δε χρειάζεται να τα ανακαλύψουμε όλα μόνοι μας. Υπάρχουν και άλλοι συνοδοιπόροι.

Και φυσικά έχουμε και την επικοινωνία μας με το Θεό, την προσευχή. Ο Κύριος μας προέτρεψε : «ζητείστε από το Θεό και θα σας δοθεί». Κάποιες φορές βλέπω τα παιδιά μου, η καρδιά μου σκιρτάει λιγάκι και σκέφτομαι: « Θεέ μου Σε ευχαριστώ για τα παιδιά που μου εμπιστεύθηκες. Βοήθησέ με να είμαι άξιος πατέρας τους ».

 

Χατζήβεης  Γιώργος