Συνομιλία με τα Αγάλματα

Σχολή Χατζήβεη - Συνομιλία με τα Αγάλματα - 19/12/2016

Εσείς γνωρίζατε ότι το άγαλμα του Κολοκοτρώνη που κοσμεί την ομώνυμη πλατεία μπροστά από την Παλαιά Βουλή είναι φτιαγμένο από το υλικό λιωμένων τουρκικών μπρούτζινων όπλων και κανονιών; Ή ότι μία ομάδα συντηρητών ανακάλυψε μετά από χρόνια πως ο γλύπτης, Λάζαρος Σώχος, είχε εγχαράξει μέσα από την περικεφαλαία του αγάλματος τη διαφωνία του με την προσθήκη αυτής στο άγαλμα;

Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι βανδαλισμοί γλυπτών και αρχαίων μνημείων στις γειτονιές μας και σε ολόκληρη την πόλη. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις αποκεφαλισμών αγαλμάτων, όπως αυτό της Λέλας Καραγιάννη και της «Βορείου Ηπείρου» στην οδό Τοσίτσα, και τα δύο στην καρδιά της πόλης της Αθήνας.

Ποιος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασπίδα για τα μνημεία της πόλης μας;                                               Η απάντηση είναι απλή· τα παιδιά. 

Πώς θα σου φαινόταν αν υιοθετούσες ένα άγαλμα;  Αν άρχιζες να μαθαίνεις την ιστορία της δημιουργίας του, το ιδιαίτερο ταξίδι που έκανε ώσπου να στηθεί εδώ μπροστά στα μάτια σου. Παρατήρησε τη διαδρομή σου προς το γλυπτό. Πώς αυτό συνομιλεί με το αστικό τοπίο που το περιβάλλει; Πώς φαντάζεσαι ότι νιώθει; Τι πιστεύεις ότι θα ήθελε να πει αν μπορούσε να μιλήσει;

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» στο δημαρχιακό μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά. Επρόκειτο για μια ολοκληρωμένη και εμπνευσμένη παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Δήμου Αθηναίων για τη σύσταση ενός εκπαιδευτικού πολιτιστικού – περιβαλλοντικού προγράμματος. Στη στοχοθεσία του προγράμματος  εντάσσεται η ευαισθητοποίηση του παιδιού σε ζητήματα τέχνης και δημόσιου χώρου. Η προστασία των μνημείων παρουσιάζεται ως υπόθεση σεβασμού, αγωγής και τελικά δημοκρατίας. Η ιστορία και η μνήμη της πόλης συμπυκνώνεται και αποτυπώνεται σε αυτά. Μόνο αν γνωρίσεις την πόλη σου θα μπορέσεις να την αγαπήσεις. Η επαφή με αυτό που βρίσκεται πραγματικά γύρω σου είναι το πρώτο στάδιο της αλλαγής και της βελτίωσής του. Η ματαίωση που νιώθουμε ως πολίτες μπορεί να πάψει να υπάρχει αν και εφόσον αντιστραφεί η αίσθηση του ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τη ζωή στην ίδια μας τη γειτονιά, στην ίδια μας την πόλη.

Μαθαίνοντας την πόλη σου, τις ιστορίες, τις διαδρομές της, όλα τα μυστικά – κρυμμένα και μη – ξεχύνονται στα πόδια σου και εσύ στην αγκαλιά τους. Είναι η ώρα που ένα μικρό θαύμα συμβαίνει.

Πλούσιο υλικό, συναρπαστικές ιδέες για σχολικές δραστηριότητες, στιγμιότυπα από το έργο αποκατάστασης υπαίθριων γλυπτών της πόλης των Αθηνών, ηλεκτρονικές εφαρμογές για τον δημόσιο χώρο και την ποιότητά του (Green Spaces : http://greenspaces.gr/ , Τα γλυπτά της Αθήνας : http://www.athenssculptures.com/) και συνάδελφοι γεμάτοι ενέργεια και γνώσεις ήταν το ελπιδοφόρο μήνυμα της βραδιάς για μια συντονισμένη προσπάθεια υπέρ της προστασίας της ιστορικής μνήμης, υπέρ της καλλιέργειας του παιδιού ως ενεργού πολίτη.

Η Ημερίδα έκλεισε με την παρότρυνση των ομιλητών να βγάλουμε μια φωτογραφία – άποψη της πλατείας Κοτζιά, η οποία αποτέλεσε την καλύτερη αφόρμηση, καθώς με τα αγάλματα, τις πλάκες και τα γλυπτά της μάς ταξίδεψε στον χρόνο με τις δικές της ιστορίες.

Η εκπαιδευτικός,

Μαρίνα Ραουζέου

 

Συνομιλία με τα Αγάλματα
Συνομιλία με τα Αγάλματα