Ειδήσεις /
Το κόστος της ενηλικίωσης στο λαϊκό παραμύθι
Το απόγευμα της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου 2013 έλαβε χώρα ένα ακόμη σεμινάριο των Εκδόσεων Πατάκη που αφορούσε στο λαϊκό παραμύθι. Η ομιλήτρια, κ. Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέας και αφηγήτρια παραμυθιών, μας βοήθησε να δούμε γνωστά λαϊκά παραμύθια από μια άλλη οπτική γωνία. Κι αυτό γιατί εστίασε στη βασική θεματική του λαϊκού μαγικού παραμυθιού που είναι το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή και, μάλιστα, στο κόστος που έχει αυτή η επίπονη διαδικασία σε όλους τους εμπλεκομένους.
Η κ. Λαμπρέλλη άρχισε την ομιλία της ορίζοντας τι είναι το λαϊκό παραμύθι και σε ποιους απευθύνεται, ενώ, συνέχισε μιλώντας για τις απαρχές της καταγραφής των λαϊκών παραμυθιών, για γνωστές συλλογές (π.χ. Αδελφοί Γκριμμ, Περό) όπως επίσης και για το περιεχόμενο των εθνικών καταλόγων. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο γνωστά λαϊκά παραμύθια, λόγου χάριν «Η Σταχτοπούτα» «Ο Δακρυγιάννης» «Η Ξυλουκανίκα» (ή «Τομαρού» σε άλλες παραλλαγές) , βασίστηκε στη συμβολική προσέγγιση και την ψυχαναλυτική θεωρία για να αναλύσει επαναλαμβανόμενα μοτίβα του λαϊκού παραμυθιού, τη σχέση του μαγικού παραμυθιού με τη μετάβαση στην ενηλικίωση και το νόημα της μοναχικής πορείας του ήρωα ή της ηρωίδας, της δοκιμασίας, του πένθους, της οφειλής, του εύθετου χρόνου ˙ κι όλα αυτά μέσα από μια σύνδεση με το κόστος της ενηλικίωσης.
Κλείνοντας, η ομιλήτρια τόνισε πως η συμβολική προσέγγιση δεν πρέπει να φανερώνεται στα παιδιά, πως ο καθένας παίρνει όσα αντέχει να πάρει από το παραμύθι, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει το προσωπικό της συμπέρασμα ότι τελικά σε όλο τον κόσμο λέμε περίπου τα ίδια παραμύθια!
Μαρία Αϋφαντή
Δασκάλα Α’ Δημοτικού